Företag i fokus:

Poolbygge hemma hos Anders Renlund

En dag bestämde Ander sig för ett bygga atterfallshus på tomten. Händige Anders höll på med markarbetet och efter några veckors arbete så ropade han ut sin fru, Kalyani, för att stolt visa vad han åstadkommit. 

Då utbryter hans fru; – Där vill jag ha en pool istället!

Anders är en redig karl, han titta på sin fru och vänder blicken mot marken där det var tänkt att bygga ett atterfallshus, kollar på sin fru igen och bestämde sig lika snabbt att här ska det bli en Pool istället.

– Är man någorlunda händig fixar man det, säger Ander. Sen får man leja ut vissa delar, som att svetsa duken. Där fick jag ta in en specialist för att få det gjort, men annars kan man gör mycket själv. 

Nåt man bör tänka på när man planerar in poolen, är att göra en rymlig yta runt poolen så man får plats med soffa och utemöbler på trädäcket, för man tillbringar minst lika mycket tid på trädäcket som i poolen. Ett tips är att bygga pannrummet vid sidan och under trädäcket. 

Sen hur man bygger formen är lite upp till var och en men vår rekommendation är att lägga i en trappa i poolen, på ena kortsidan så att man lätt kan gå in. Vi valde att bygga en pool som är 8×4 meet och 1,6 meter djup, passar oss perfekt, säger Anders.

Givetvis så måste man ha till ett pooltak för att bland annat förlänga säsongen, behålla värmen i poolen och självklart att inte barn eller djur ramlar i poolen när vuxna inte är i närheten.

– Vi valde att köpa poolsystem från Pahlen som är byggd på frigolitblock och ett pooltak för 165 000 kronor. Det fanns billigare modeller av pooltak, men vi kände att de värt att investera i en sådan modell, förklarar Anders

Hela bygget tog oss cirka två månader att bygga och vi är så himla nöjda med resultatet. Det blev ett riktigt lyft för hela huset och livet fick en lite lyxigare tillvaro, berättar Anders till Telgenytt.

Text : Eric Germundsson

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2021 00:00
Senast uppdaterad: 6 juni 2021 00:00

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors