Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Ejdern, världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg

Ejdern stapelavlöptes 14 maj 1880 och är ett av världens äldsta bevarade ångfartyg. Södertälje Ångslups AB köpte henne för trafik på Mälaren och Saltsjön som Mörkö-Trosa eller Havsbadet. Då ångslupsbolaget ansåg att lönsamheten var för ringa på 20-talet, så köpte fartygets kapten, maskinist och styrman Ejdern och fortsatte i ett trettiotal år. 

Men 1957 så var det för litet trafikunderlag och staden köpte fartyget och lade upp henne i viken Maren som konditori och våffelbruk. Det fungerade en tid, men Ejderns skick och den nya centrala bron ändrade situationen. 

I mitten på 60-talet var Ejdern vingbruten och svårt vandaliserad och lades hon i uthamnen med beslut om att sänkas i Landsortsdjupet. Samma dag 1964 som hon skulle bogseras dit ringde Gert Ekström upp hamnkontoret ovetande om beslutet och efter ett snabbt övervägande och en stunds övertalning lämnades hon som gåva av Hamnförvaltningen.

Den nya hemorten blev Stockholm. Där renoverades Ejdern i ca 2 år av två varm som  utförde skrovarbetet. Styrhytt och aktersalong har rekonstruerats, däckshus och styrinrättning har reparerats och allt har målats om. Ejdern är nu återställd i det skick hon hade omkring 1900 i alla avseenden. 

Tack vare föreningens oerhört engagerade arbete har Ejdern sedan 1976 trafikerat Södertäljes farvatten varje sommar och från och med säsongen 1984 är Ejdern åter koleldad.

1967 utnyttjades ståtliga Ejdern i TV filmen “Hemsöborna”.

Ejdern har vid flera tillfället riskerats att skrotas, 2015 riskerade ångbåten återigen att försvinna.

– Det är trögt. Det stora problemet är att ångmaskinisten är ett utdöende släkte, sa sjökaptenen Lars Forsberg då.

Maskinisterna måste ha stor kunskap om ångteknik och alla ombord arbetar ideellt. Man får inte någon lön här, och intresset för ungdomar i dag att jobba ideellt tror jag är väldigt lågt, berättade han.

Men Ejdern överlevde krisen men 2020 var det dags igen när Corona slog till och begränsade fartyget. Iår hoppas besättningen på att lättnaderna släpps lite så att fartyget kan få ånga på.

– Som det ser ut nu startar vi trafiken i juni och släpper biljetter sista veckan i maj. Vi kommer ta med oss 40 passagerare på varje tur. Planen är också att ha caféterian samt souvenirförsäljningen igång. Där hjälps vi åt och ser till att max åtta personer befinner sig där samtidigt, meddelas det på sidan.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2021 00:00
Senast uppdaterad: 6 juni 2021 00:00

Person påkörd i centrala Södertälje – Förd till sjukhus

4ACAE2C6-801A-4136-B226-FDA4DB9DBA18

Läsarbild

En äldre man blev på lördagseftermiddagen påkörd i centrala Södertälje och förts till sjukhus och. Nu misstänkta en förare för vållande till kroppsskada.

-Vi är på plats tillsammans med polis och läkare säger, räddningstjänstens vakthavande befäl, Roger Magnusson, till Telgenytt.

En 75-årig man blev på eftermiddagen påkörd av en bilförare vid korsningen Nygatan och Järnagatan centrala i Södertälje. Flera räddningsenheter, ambulans och polis kallades till olycksplatsen.

Den skadade mannen vårdades på plats och har nu förts till sjukhuset med ambulans. Enligt polisen var den skadade mannen vid medvetande och kunde talbar.

Detaljerna kring händelsen är dock inte helt klarlagda, inklusive exakta omständigheter kring olyckan och huruvida övergångsstället var involverat. Mannen har ännu inte kunnat höras av polisen angående händelsen.

Bilföraren, en man i 50-årsåldern, misstänks för vållande till kroppsskada och kommer att undersökas och utredas av polisen. Mer information och detaljer förväntas framkomma när den skadade mannen har kunnat ge sin version av händelsen och utredningen fortskrider.

Läsarbild

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 16:03
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 16:07

Skogsbrand i Nykvarn – Flera enheter på plats

Brandbil

Arkivbild

Just nu brinner det i skogen nära Långsjön i Nykvarn. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter och bistås av en helikopter från ovan.

– Det var en helikopter på plats i början. Det var inte vår helikopter utan polisen som förmodligen var i närheten för ett annat ärende, säger Roger Magnusson, vakthavande befäl på Räddningscentralen, till Telgenytt.

Larmet inkom vid 13.40 om en skogsbrand cirka en kilometer väster om Långsjön i Nykvarn.

Flera enheter från räddningstjänsten, tillsammans med ett ledningsfordon, är nu på platsen för att bekämpa branden och omfattar en yta på cirka 1500 kvadratmeter.

– Vi är på plats och har en prognos på att vara klara om cirka 2 timmar. Vi har ringat in branden som uppskattas vara på en yta av cirka 1500 kvadratmeter. Ingen vattenbombning med helikopter behövs, allt är under kontroll i Nykvarn skulle jag vilja säga, säger Magnusson.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 13:10
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 13:16

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors