Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Vaccinationsbuss på plats i Geneta, politiker tar sitt första vaccin dos

I helgen den 29 och 30 maj kan de som inte fått första dosen vaccin och som bor i Geneta och Hovsjö vaccinera sig i sitt område. Region Stockholm vaccinerar på plats i buss med flerspråkig personal. Från och med måndag står bussen växelvis i Geneta och Hovsjö.

Vaccinationen i bussarna riktar sig främst till personer som saknar möjlighet att boka tid digitalt eller via telefonbokningstjänsten. Den är alltså främst till för att skapa en bra tillgänglighet för de boende i området som inte har fått den första dosen vaccin. Vaccinationen sker utan förbokning och alla som är 45 år och äldre är välkomna.

Idag besökte Telgenytt stadsdelen Geneta. På plats fanns ett flertal med Södertäljebor för att ta sin första dos av vaccinet.

Telgenytt har fått ett par intervjuer med bland annat politiker och chefer.

På plats fanns Irene Svenonius som är regionstyrelsens ordförande i Stockholms län. Vi ställde ett par frågor om vad som sker idag.

Berätta vad ni gör här idag?

-Vi är här för första gången för att inviga vaccinationsbussen och vaccinationsbussen kommer att finnas i Södertälje sju dagar i veckan. Den kommer bland annat finnas i Geneta och i Hovsjö, för att göra det enkelt för boende att vaccinera sig. Vi vet även att vi behöver få upp vaccinationsgraden i Södertälje, nu gör vi det ännu enklare utav tre vaccincentraler. Därför kan man komma hit utan att för boka en tid.

Vilka åldersgrupper kan ta vaccinet?

-Just nu vaccinerar vi från åldrarna 45 år och uppåt. Förhoppningsvis nästa vecka minskas åldersgruppen till 40 år, säger Irene Svenonius.

Vi har även pratat med Désirée Pethrus som är vårdutvecklingsregionråd.

Vad tycker du om vaccinationsbussen?

– Jag tycker det är viktigt, det är extra enkelt för det är tillgängligt och det ör väldigt viktigt att vi får tillgänglighet för de som tycker att det har varit svårt att boka via bank id i fas fyra. 65 och uppåt har husläkarmottagningen haft ansvar för den, där behöver man inte ha bank id.

Både Irene Svenonius och Désirée Pethrus har tagit dos 1.

Intervju med Johan Kyllerman, Försäljning och partnerskap, Mobila Doktorn och Emma Selfvén, VD, Mobila Doktorn.

Hur känns det att vara i Geneta som är en av de drabbade områderna?

-Det känns fantastisk och det har varit sen start jätte mycket folk och det är vi tacksamma för, säger Emma Selfvén.

Hur många Södertäljebor har vaccinerat sig?

Sammanlagt har vi haft 150 bor som har vaccinerat sig, Johan Kyllerman.

Enligt media är Geneta en av de kriminellaste orterna, är det inte läskigt för dig som inte bor i Södertälje att vara här?

-Om man läser i media får man en annan bild, men att vara bland de och se hur det är, är det helt fantastiskt. Alla är tacksamma att vi är här och alla är så trevliga säger Johan Kyllerman.

Intervju med Metin Hawsho, Gruppledare, Liberalerna.

Varför är det viktigt att ta vaccinet här idag?

– Jag tycker det är bra initiativ av Region Stockholm att man kompletterar och satsar i de här utsatta områdena, för att få fler att vaccinera sig.

Du som är gruppledare för Liberalerna, vad gör du här idag?

– Jag tycker att det är viktigt att komma hit idag för att visa och informera så att folk vet att detta finns, så man kan sprida det på alla möjliga sätt, säger Metin Hawsho.

Ni är ju två gruppledare här, både Kristdemokraterna och ni Liberalerna, varför är inte de andra med?

– Svårt att svara men jag tycker personligt att vi är med och visar vårat stöd, säger Metin Hawsho.

Efter intervjun stod Metin i kön för att ta sin första dos av vaccinet, vi ställde ett par frågor om hur det känndes.

Nu har du tagit första dosen, hur känns det?

– Det känns faktiskt helt okej hittills, äntligen.

Hur känns det efter morgondagens biverkningar?

– Ja, de säger ju att det kan kännas lite ömt och att man kan bli lite yr, man får nog köpa läget, säger Metin Hawsho.

Intervju med David Winerdal, Kommunalråd, Kristdemokraterna.

Du har precis tagit vaccinet, hur känns det?

– Det känns lite högtidligt, det har varit en global pandemi alla har väntat på att få vaccin och nu har jag fått min första dos och det känns väldigt bra.

Hur känns det efter alla rykten om vacciner?

– Det har varit rykten men det är väldigt viktigt att alla tar vaccin. Det är bättre att ta vaccinet för att hejda viruset oavsett vad folk tror vad man kan få för konsekvenser, säger David Winerdal.

Information om första dosen

Vad gäller om jag redan har fått första dosen vaccin?
Har du fått din första dos på annan plats (och bokat via Alltid Öppet) rekommenderas att boka din andra dos på samma sätt som första dosen.

Kan man få information på andra språk än svenska? 
De hälsoinformatörer som arbetar vid informationshubbarna kommer kunna stödja språkmässigt också vid vaccinationsbussen.

Vilka tider och platser gäller lördagar och söndagar?

  • lördag i Geneta, Prosten Linders väg 1-2 vid idrottsanläggningen
  • söndag i Hovsjö, vid Hovsjö Hub, Gröndalsvägen 1
  • tid på båda platserna lördag och söndag: kl. 10–15.

Vilka tider gäller på vardagar?

  • måndag–onsdag: Geneta, Prosten Linders väg 1-2 vid idrottsanläggningen
  • torsdag–fredag: Hovsjö, vid Hovsjö Hub, Gröndalsvägen 1
  • tid på båda platserna vardagar: kl. 10–17.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 29 maj 2021 00:00

Tonåringar misshandlade inne i livsmedelsbutik

Polis

Foto: Alexander Isa

På tisdagsförmiddagen slog mataffären Ica Jätten larm om en pågående misshandel inne butiken. Två tonårspojkar attackerades av flera män.

Det var klockan 09:45 som tumult uppstod i matbutiken på Erikshällsgatan i Västergård. Inne i butiken, framför flera ögonvittnen, jagades en ung man av flera män och slogs ner till golvet.

– Varor och inredning välts omkull när flera unga män springer in i en matbutik på Erikshällsgatan och misshandlar en tonårspojke med sparkar och slag, skriver polisen på sin hemsida.

Efter attacken sprang gärningsmännen från platsen och kort därefter hittades ytterligare en tonårspojke som också hade blivit misshandlad inne i matbutiken.

Polis som tillkallades till platsen utreder händelsen mot de båda tonåringarna som grov misshandel, men enligt polisens uppgifter var pojkarna inte i behov av vård. Ingen personalen ska heller kommit till skada i samband med incident inne i Ica Jätten på tisdagsförmiddagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 13:41
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 13:41

Södertäljekillarna invalda i rikstäckande ungdomsråd

34791D09-F0ED-4A4A-998C-6276C05FA84B

George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis. Pressbild: Susanne Kronholm

Tre ungdomar från Södertälje, George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis tar plats i Kulturrådets nybildade ungdomsråd. Tillsammans med flera andra ska de fokusera på flerspråkighet och modersmål.

Ungdomsrådet som inledningsvis består av nio niodeklassare från tre olika skolor i Stockholms län, Södertälje, Järva och Tensta och har handplockats av läsambassadören Nioosha Shams.

Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör, den yngsta hittills, och hennes uppdrag är att inspirera barn och unga till läsning och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska ha lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

Tillsammans med nio ungdomar kommer hon att undersöka vad unga själva ser som meningsfullt i läsande och skrivande samt hur relationen till modersmål påverkar en som människa.

Övre raden från vänster: Nioosha Shams, Fatima Mehawes, Jeanette Bashir, Akila Mah, Emilio Sarkis, Nasteeho Shegow. Nedre raden från vänster: Rebo Mahmod, George Asaad, Nevin Berwari, George Sarkes. Pressbild: Susanne Kronholm

– För mig är det viktigt att synliggöra ungdomarna och deras röster och låta dem ta plats. Tillsammans ska vi delta på riksdagsmöte, mässor, poddar och prata om vikten av att synas också i litteraturen, oavsett bakgrund, säger Nioosha Shams.

Ungdomsrådet träffas en gång i månaden och kommer att arbeta med att öka ungas intresse för läsning genom bland annat event och kunskapsutveckling. Uppdraget som läsambassadör inkluderar att inspirera och agera förebild för barn och unga, med målet att alla ska ha lika möjlighet att nå litteraturen oavsett bakgrund.

Det nya ungdomsrådet inkluderar representanter från sju olika språk – arabiska, somaliska, kurdiska, malajiska, finska, pataniska, turkiska och assyriska/syrianska.

Läs även – Marlen Eskander utsedd till ledamot för Statens kulturråd

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 12:01

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors