Företag i fokus:

Annons

Dom står fast – kommunen får rätt mot festlokalerna.

Det var i november som festvåningen Cristal ute i Almnäs fick ta emot ett dansförbud från Södertälje kommun. Detta efter att närmare 300 gäster hade trängts på dansgolvet, enligt miljökontorets inspektörer. 

Södertälje kommun hade svårt att stoppa de stora festerna som fortsatte att hållas i staden. Genom att pröva den nya trängsellagen och delar i miljöbalken, som första kommun i landet, hoppades man kunnat hittat ett nytt sätt för att komma åt festerna. Viten om 75 000 kronor per tillfälle delas ut till både fastighetsägare och verksamhetsägare om det bröts. Södertälje kommunen förbjöd nu fester, evenemang eller andra sammankomster där dans, mingel, lekar eller liknande aktiviteter anordnades. Till följd av detta stängde många festvåningar igen.

Stora bröllopsfester är inte prioriterat över liv och död, sa stadsderiktören Rickard Sundbom i december till SVT.

Men den hårt utsatta branchen överklagade beslutet som tyckte annorlunda.

Varför kan IKEA ha 1 000 gäster medan vi inte kan ha 150 i en lokal som rymmer 600? berättade Pierre som driver S:t Afrems festvåning. Är det bara i festlokalerna som Corona sprids? Varför kan Scania fortsätta släppa in hundratals? Eller titta på trängseln på Systembolaget en fredag. Det är ett skämt att vi ska få ta så mycket skit, fortsatte Pierre

Flera i branschen gav Pierre vind i seglen, festvåningarna gör sitt yttersta för att följa restriktionerna. Festvåningen Cristal är en av aktörerna som kämpar för överlevnad och överklagade beslutet, men utan framgång. 

Efter överklagan står det nu klart att kommunens agerande var rätt, rapporterar flera medier. Högsta förvaltningsrätten har slagit fast att förbudet är giltigt och att kravet om vite kvarstår.

Miljönämndens ordförande i Södertälje kommun Lars Greger (MP) säger till LT:

” Det känns bra att vi fattat beslut som är korrekta. Men det finns såklart ingen glädje i att fatta den här typen av beslut.”

2021-05-23

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 maj 2021 00:00

Stort polispådrag i centrum

IMG_9020

Läsarbild

Polisinsats centralt med flera enheter på plats onsdagskvällen.

Vid 19-tiden under onsdagskvällen drog en omfattande polisinsats igång i stadens centrum. Enligt ögonvittnen mobiliserades flera polisbilar som riktade in sig på Gallerian Kringlan bland andra platser.

– Poliserna gick snabbt ut ur bilarna och in i gallerian och andra stannade kvar ute, väldigt många poliser på plats, säger ett ögonvittne till telgenytt.

Texten uppdateras

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 19:58
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 19:58

Kvinna frisläppt efter misstanke om mord i Västergård

CBFDEE0A-15E7-49AA-B61B-E81E01E3FEA1

Foto: Shamash Oyal

Kvinna som tidigare anhölls misstänkt för mordet på en man i Södertälje har släppts fri efter att obduktionen visade att dödsfallet orsakades av fallskador.

Det var under söndagseftermiddagen som polisen kallades till Västergård. På plats påträffades en avliden 55-årig man med kraftiga skallskador i ett trapphus, och en kvinna greps senare misstänkt för mord. Obduktionen visade dock att mannen avlidit till följd av fallskador, vilket ledde till att åklagaren beslutade att släppa den anhållna kvinnan fri.

Bland annat framkommer uppgifter om att kvinnan kände offret och att inget mordvapen kunde hittas, vilket ytterligare stärker teorin att dödsfallet inte var resultatet av ett brott.

Polisens tekniker på plats efter dödsfallet i Västergård.
Foto: Shamash Oyal

Förundersökningen är dock inte helt avslutad. Polisen väntar fortfarande på kriminalteknikernas fullständiga utlåtande för att kunna fatta ett slutgiltigt beslut om huruvida utredningen ska läggas ned helt och misstankarna mot kvinnan avskrivas.

En kvinna som anhölls misstänkt för att ha mördat en man i Västergård, Södertälje, har släppts fri efter obduktionen visade att mannen dog av fallskador. Kvinnan greps efter att polisen larmats om ett bråk söndag eftermiddag och hittat mannen död i ett trapphus.

Åklagaren beslutade att släppa kvinnan, som var bekant med offret, eftersom det inte fanns bevis för att någon knuff skett. Ingen misstänkt mordvapen hittades, vilket ytterligare förstärkte osäkerheten om brott begåtts.

Förundersökningen fortsätter medan polisen väntar på ytterligare kriminalteknisk analys för att avgöra om utredningen ska läggas ned helt och kvinnans misstankar avskrivas.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 18:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 17:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors