Annons

Advokatbyrån
LexSeven

Katja Melkemichel

Advokat

Katja Melkemichel

Advokat

Stort polispådrag i Södertälje – Mäklare, banktjänsteman och ledare gripna

Rapporteringen om kriminella klaner i Sverige uppmärksammades stort i höstas.

Polisen hävdade att nätverken använder sig av så kallade ”möjliggörare” för att stärka sina maktpositioner, och infiltrera olika myndigheter eller kommuner för att till exempel få ansökningar godkända.

Enligt polisens hemliga rapport, som Aftonbladet i september kunde avslöja, är Södertäljenätverket det familjenätverk som mest framgångsrikt lyckats knyta till sig infiltratörer. Personer som bland annat satt på strategiskt viktiga positioner inom Södertäljenätverket kunde ordna så att släktingar fick bidrag, samt att nätverket kunnat få in bidrag, enligt rapporten.

Nu har Aftonbladet avslöjat att polisen för första gången efter den hemliga kartläggningen lyckats spränga en klanhärva på en omfattande nivå.

I vintras ska polisen ha börjat nystat upp hur en högt uppsatt person i Södertäljenätverket enligt misstankarna ska ha styrt den kriminella verksamheten, uppger källor för Aftonbladet.

Ledaren är en man i 40-årsåldern som enligt polisens underrättelseuppgifter tros ha tillgångar på närmare en halv miljard kronor, även utomlands. Han ska vara på polisens ”topp fem-lista” över de mest prioriterade personer i en nationell insats för att bryta sönder organiserad och grov brottslighet i Sverige.

Enligt offentliga uppgifter hos Skatteverket ska han dessutom ha tjänat över 700 000 kronor de senaste tre åren.

En tidigare utredning gjord av polisens hemliga underrättelseverksamhet ska ha kommit fram till att mannen har den största kriminella kapaciteten i landet, enligt Aftonbladets uppgifter.

I härvan som polisen nu lyckats spåra upp misstänks han ha använt sig av flera inflytelserika så kallade möjliggörare. Två personer ska enligt Aftonbladets källor ha haft en särskilt betydande roll:

  • Den första är en man i 40-årsåldern som i många år jobbat som mäklare, och även varit chef för ett mäklarkontor. Fram till för några månader sedan är han inte längre en registrerad mäklare, enligt fastighetsmäklarregistret.
  • Den andra är en kvinna i 45-årsåldern. Hon ska sedan ungefär tio år tillbaka ha varit anställd på en av Sveriges största banker. De senaste månaderna har hon enligt egna uppgifter, på sidan om arbetet på banken, jobbat på ett privat konsultföretag.

”Manipulerat affärer och beviljat lån”

Polisens spaningsarbete och kartläggning visar enligt Aftonbladets uppgifter hur mäklaren och banktjänstemannen samarbetat tillsammans med klantoppen för att få igenom bland annat fastighetsaffärer.

Utredarna ska i detalj ha lyckats få fram hur upplägget och tillvägagångssättet sett ut. Genom den inre spaningen ska man ha sett hur de bland annat använt sig av bulvaner och manipulerat affärerna.

Den kvinnliga bankanställdas roll ska, enligt polisens misstankar, ha varit att bevilja lån som banken annars skulle ha nekat. Utredningen ska också visa att kvinnan fått pengar ”under bordet” från Södertäljeledaren och mäklaren, något som tros ha varit en ersättning för att godkänna lånen.

Tillsammans misstänks de ha hanterat belopp i mångmiljonklassen och ett stort antal bostäder.

Bevisningen mot trion beskrivs av Aftonbladets källor som god. Man ska även ha säkrat chattkonversationer som bevisar hur de olika parterna agerat och gått till väga.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2021 00:00

Missa inte årets stora stjärnfall

AF6A2134-E0A5-4E2F-938E-0B39FFABAF0A

Ikväll har du chansen att se flera vackra stjärnfall.

För bäst chans rekommenderas att ta sig till en mörk plats och rikta blickarna mot skyn.

Varje inträffar Meteorregnet Perseiderna, den korsar jordens omloppsbana, och kan ses bäst idag, den 12 augusti.

Stjärnanfallet, som egentligen är brinnande meteorer, start den 10 augusti och pågår i cirka tre dagar.

För att lyckas se en vacker uppvisning av stjärnfall i himlen så en av förutsättningarna att ha en mörk himmel, en mörk plats utan störande belysning. 

Ju fler stjärnor man kan se på himlen, desto fler fallande meteorer har man möjlighet att se.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 augusti 2022 18:14
Senast uppdaterad: 12 augusti 2022 18:14

SENASTE NYTT: Paludan-bojkott i Södertälje gav effekt

508744CD-9A2A-4185-977E-74FC786F67E3

Foto: Shamash Oyal.

Under fredag befann sig högerextremisten Rasmus Paludan i Södertälje för att demonstrera mot islam.

Men någon större publikskara samlades inte. En av orsakerna kan vara Paludan-bojkotten som florerade på sociala medier under veckan.

– Min uppfattning är att bojkotten verkligen gav effekt, säger Telgenytts utsände Shamash Oyal, som befann sig på plats i Ronna.

Foto: Shamash Oyal.

– Han står vid vägkanten och är omringad av 20-tal poliser. Jag får känslan av att de som är på platsen just nu är boende i Ronna samt förbipasserade som stannat till av nyfikenhet. Bojkotten gav effekt, säger Shamash Oyal.

Paludan befann sig i Hovsjö vid 14-tiden på fredagen och tre timmar stod han vid Ronna centrum för att demonstrera mot islam.

Demonstrationen gick lugnt till väga och strax efter 19 eskorterades Paludan från platsen.

SENASTE NYTT: Enorm Paludan-bojkott viralt på sociala medier

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 augusti 2022 17:22
Senast uppdaterad: 12 augusti 2022 19:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors