Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Nytt golv i Södertälje konsthall visar konstens möjligheter

Södertälje konsthalls gamla parkett har ersatts av ett nytt golv som också är ett stort konstverk. Vi inviger golvet genom att öppna konsthallen och samtidigt visa en dans- och teaterföreställning på film.

Det är konstnärsduon Birger Lipinski och Laercio Redondo som gestaltat det nya golvet. De har hämtat inspiration från den mångtusenåriga traditionen av korgflätning bland ursprungsbefolkningar på de amerikanska kontinenterna. Att fläta korgar har genom historien ersatt skrivandet och förstärkt det talade ordet i många av dessa kulturer. Utöver den dekorativa funktionen har flätningen fyllt ceremoniella och praktiska behov. Mönstren har också burit fram kunskap, myter och visioner mellan generationer.

– Att ersätta ett traditionellt utställningsgolv med ett konstverk, är ett sätt att bryta upp normer och ifrågasätta föreställningar om hur ett rum ska vara och vem som får vara i det rummet. Redondo och Lipinski speglar dessa ifrågasättanden i sina konstnärskap, säger Joanna Sandell, chef för Södertälje konsthall.

Genom att förhandla och lyssna kan olika grupper existera tillsammans

Inspiration till golvet kommer också från den karibiska filosofen och poeten Édouard Glissant. Han ställer opaciteten – det ogenomskinliga – i kontrast till den västerländska strävan att kommunicera transparent och fullständigt med fokus på det rationella. Det enda sättet som olikheter kan samexistera, menar Édouard Glissant, är i förhandling, genom att båda sidor anstränger sig för att lyssna och översätta.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 maj 2021 00:00

Butik rånad med pistolliknande föremål – en person skadad

92430DCB-3652-434A-A1A4-26B58C033E96

Foto: Alexander Isa

En butik i centrala Södertälje rånades av flera personer på lördagsförmiddagen. Enligt polisen användes ett föremål som liknade en pistol av gärningspersonerna.

Det var strax efter klockan 10 som polisen larmades till den centrala butiken efter ett nödlarm. Enligt polisens information blev en av de anställda blivit slagen.

– Det är butiksanställd som larmar från butiken och berättar att två personer har hotat med ett pistolliknande föremål samt slagit butiksbiträdet, skriver polisen på sin hemsida

Polise och ambulans beordrads till platsen och den anställda personen som skadades fördes till sjukhus med för kontroll.

Just nu pågår en sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna i området, men i nuläget har inga misstänkta personer gripits.

Butiken har spärrats av för en teknisk undersökning, och polisen har inlett en förundersökning angående grovt rån.

Enligt uppgifter till Telgenytt, har butiken Stjärnurmakarna blivit utsatt för ett rån.

Vet du mer, kontakta oss här.

Polis på plats. Området avspärrat. Foto: Alexander Isa

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 09:43
Senast uppdaterad: 30 september 2023 10:39

Kvinnlig företagare misstänkt för brott med Uppsalakriminella

tingsrätt

Foto: Alexander Isa

Tre personer bakom ett bolag i Uppsala åtalas för grovt skattebrott. En av bolagspersonerna ska enligt LT vara en kvinnlig företagare från Södertälje i 55-årsåldern.

De misstänks för att ha undanhållit över 20 miljoner kronor från att redovisas i inkomstdeklarationer till Skatteverket, och Södertäljekvinnan misstänks för att ha undanhållit över 800.000 kronor i utebliven skatt.

(Annons)

Enligt tidningen ska kvinnan år 2015 ha ansökt om tillstånd för ett HVB-hem, med Johanna Möller som föreståndare för verksamheten, även känd som ”Arbogakvinnan” efter morden i en sommarstuga. Hon dömdes 2017 till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. Åren innan morden, mellan år 2009 och 2014, arbetade Möller på socialtjänsten i Södertälje som handläggare.

Men bolaget, som den numera 55-åriga Södertäljekvinnan representerade, nekades tillstånd av IVO att bedriva ett HVB-hem. Myndigheten ansåg att personerna bakom bolaget var olämpliga.

Nu åtalas Södertäljekvinnan och två andra personer för misstänkt grovt skattebrott i ett bolag i Uppsala, där enligt LT en av de inblandade, en 35-åring, kopplas till det kriminella nätverket Foxtrot och den så kallade ”kurdiska räven”.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 08:12
Senast uppdaterad: 30 september 2023 08:12

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors