Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Andelen heltidsarbetande ökar i Södertälje kommun

Genom att satsa på medarbetarnas kompetensutveckling och hållbara heltidsanställningar ökar andelen heltidsarbetande i Södertälje kommun. Satsningen gör att vi nu har klättrat upp till femte plats bland Sveriges kommuner.

– Vi har kommit en bra bit på vägen i arbetet med att normalisera heltidsarbete i kommunen. För några år sedan hamnade vi på 16:e plats, säger Elof Hansjons, ordförande (S) för personalutskottet.

Satsningen på hållbara heltidsanställningar är en jämställdhetsfråga då deltidsarbete är vanligast inom kvinnodominerade yrken. Deltid ger en lägre inkomst och leder på längre sikt till lägre pension.  

Heltid som norm är även viktigt för att möta den stora kompetensbrist som välfärden står inför. Om fler arbetar mer minskar behovet av nyrekrytering.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) och fackförbundet Kommunal är fortsatt överens om att heltid ska vara norm och att kommunernas arbete med frågan förlängs till år 2024.

Femte året i rad som andelen heltidsarbetande ökar

För Södertälje kommun är sysselsättningsgraden för månadsavlönade i snitt 94 procent av en heltidsanställning. Det är nu femte året i rad som andelen heltidsarbetande ökar. Vid en jämförelse av högst andel heltidsarbetande mellan alla 290 kommuner placerar sig Södertälje kommun på en femteplats.

Det är vid omsorgskontoret som lejonparten av kommunens aktiviteter för att öka andelen heltidsarbetande skett.

– En trygg verksamhet för äldre och personer med funktionsnedsättning kräver bra villkor för våra medarbetare. Det finns inga genvägar till att både locka personal till våra arbetsplatser och att man ska välja att stanna. Vi har kommit en bra bit på vägen, men vi har fortfarande ett långsiktigt arbete framför oss, säger Elof Hansjons.

Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun berättar vad som ligger bakom den goda utvecklingen.

– Vi har lagt kraft på att utveckla kompetensen kring schema och bemanning med ett samtidigt fokus på hållbara arbetsvillkor och en förbättrad arbetsmiljö. Vi fortsätter med dialog om hur vi bör förlägga arbetstiden, allt för att kunna möta såväl medarbetarnas behov som behoven hos de vi finns till för.

  • År 2016 kom Kommunal och dåvarande Sveriges kommuner och landsting överens om att alla kommuner skulle ha en handlingsplan för att heltid skulle bli norm till 2021. De områden som Södertäljes lokala handlingsplan innehöll 1) ett tydligt arbetsgivarerbjudande 2) en hållbar heltid 3) kompetensutveckling 4) kontroll och uppföljning.  
  • Kolada är det system där man bl a hittar jämförelser om andel heltidsanställningar (öppnas i nytt fönster).
  • Systemet är upprättat av Rådet för kommunala analyser (RKA) – ett samarbetsorgan mellan staten och Sveriges kommuner och regioner (SKR).
  • År 2018 hamnade Södertälje på 16:e plats i en liknande jämförelse om andel heltidsanställningar.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 2 maj 2021 00:00

BILDEXTRA: Manifestation för Södertälje lockade storpublik

Shamash Oyal

Manifestationen ”Stå upp för Södertälje 2033”. Foto: Shamash Oyal / SBBK

Svea Rolander. Foto: Shamash Oyal

Emilia Englund. Foto: Shamash Oyal

Bild: SBBK

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2023 20:19
Senast uppdaterad: 28 mars 2023 20:29

Wardia prisas av kommunen för sin färgglada teckning

W

Bild: Södertälje kommun

Under måndagen hölls den årliga teckningstävling som arrangeras av Telge fastigheter. Priset tilldelades till Wardia Issa från klass 4B på Södertälje Friskola.

Teckningstävling arrangerades för fjärdeklassare under temat ”vår snälla stad” som totalt hade 23 klassar som deltog. Wardia Issa från Södertälje Friskola kammande hem hela tävlingen med sin färgglada teckning och fick ta emot en prischeck på 4000 kronor för sin klass.

Motiveringen löd:
”En positiv upplevelse som sprakar av färger, glädje och kreativitet. Här får alla vara med, även skyddshelgonet Ragnhild. Till och med de höga husen som sträcker sig mot skyn är klädda i vackra färger. Det märks att det är en snäll stad; en stad att tycka om och vilja bo i. Här förtjänar alla en guldkrona på huvudet.”

Tävlingen har pågått i mer än tio år som syftar till att uppmuntra och belöna kreativitet. Priset delades ut i stadshuset av Lars Greger (MP) och Krister Mellström från Telge Fastigheter.

Wardia Issas vinnarteckningen som nu hänger på väggen i Stadshuset. Bild: Södertälje kommun

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2023 18:42
Senast uppdaterad: 28 mars 2023 18:42

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors