Företag i fokus:

Annons

Metin Hawsho (L) om Seyfofrågan: ”Det är viktigt att Seyfo får en egen minnesdag”

OM METIN HAWSHO

Metin Hawsho gruppledare (L) kom till Sverige/Södertälje 1976, då han var 8 år gammal, han har även jobbat som lärare i Södertälje skolor drygt 15 år. Metin har även varit egen företagare och har varit medlem i drygt 18 i Liberalerna (tidigare Folkpartiet). Nu har Metin varit heltidspolitiker i drygt 6 år och sitter även i de mest viktiga nämnder och styrelser i Södertälje kommun. Gruppledaren lägger till att han älskar att jobba med samhällsengagemang och politik.

Vi har träffat Liberalernas gruppledare i Södertälje för att prata om den nu mycket aktuella Seyfofrågan.

Ni har ju uppmärksammat Seyfo på sociala medier, varför är det viktigt att lyfta Seyfo?

-För att få upprättelse för de drabbade kristna folkgrupperna det vill säga Syrianer, Assyrier, kaldéer, Armenier och Pontiska Greker . Det är också viktig att stå upp för mänskliga rättigheter och bli en röst för de som dödades under Seyfo. Sista men inte minst är det av stor betydelse att sätta press på Turkiet att respektera mänskliga rättigheter och erkänna folkmordet. 

Sveriges Stadsminister Stefan Lövfen, berättade för Assyria Tv att han skulle lyfta fram Seyfo i Regeringen, vad tycker du om att han inte har gjort det nu när han har suttit som stadsminister i 7 år?

-Socialdemokraterna ängnade sig i åtskilliga år åt att profitera på Seyfofrågan. När sedan statsministern tvärvände och tog avstånd från frågan i direktsändning i tv så blev det en enorm besvikelse bland de drabbade folkgrupperna. Dessutom skapar det politikerförakt när man lovar mer än man kan hålla. 

Vad tycker du man kan gör mer för Seyfo? 

-Det är viktigt att Seyfo får en egen minnesdag och det är den 24/4 i Sverige och hela EU. Uppmärksamma det till yngre generationer så att det inte blir bortglömd

Avser er parti, Liberna att erkänna Seyfo om ni sitter och maktposition?

-Det är viktigt att vi som är Seyfoättlingar jobbar hårt i våra partier för att erkänna SEYFO -frågan även i regeringsställning, säger Metin (L)

Socialdemokraterna lovade väljarna att att erkänna Seyfo medan de satt i opposition, men svek när dom sedan satt i regering. Hur kan ni lova väljarna att ni inte gör detsamma?


-Det är viktigt att inte bara lova inför valen utan jobba systematisk och kontinuerligt för ett erkännande, säger Metin

Ni har ju uppmärksammat Seyfo många gånger på Sociala Medier. Vad är syftet och budskapet ni vill få fram?

 Vi vill belysa frågan, få upp engagemanget kring Seyfo för att den inte blir bortglömd. Det bor hundratusentals Seyfoättlingar i Sverige som berörs av frågan. 

Varför tror du att Sverige inte erkänt folkmordet än? 

-De vill inte stöta sig mot Turkiet. De vill inte riskera att försämra  relationerna med Turkiet, svarar Metin (L)

Tror du att Presidentens erkännande av Seyfo öppnar möjligheten att Sveriges regering gör detsamma ?

Ja, Bidens erkännande är ett viktigt steg i rätt riktning och det kan ge bränsle till Sverige och andra länder att våga erkänna folkmordet.

Tycker du att ett erkännande räcker eller bör man ta efter Frankrike och även förbjuda förnekande av folkmordet ?

I Sverige tror jag det blir kraftlöst att förbjuda folkmordet innan man erkänner det. Första målet bör vara att erkänna Seyfo innan man pratar om att förbjuda förnekande. 

Avslutningsvis lägger även Metin Hawsho (L), att det är viktigt att vi som lever i demokratiska länder och har yttrandefrihet står upp och säger ifrån både när det gäller tidigare begångna och pågående folkmord. Oavsett hur lång tid det har gått så ska alla folkmordsförövare, oberoende var i världen det sker veta att man kommer att för eller senare avkrävas på ansvar.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 april 2021 00:00
Senast uppdaterad: 27 april 2021 00:00

Risk för cyberattack i kommunen – Så skyddar du dig

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Arkivbild.

Svenska kommuner har blivit utsatta för cyberattacker, nätfiske – även kallad phishing. Enligt Södertälje kommunen har kriget i Ukraina medfört allt större risk för fler attacker och spridning av desinformation.

Senast var det en vecka sedan som två andra svenska kommuner angreps för attacker och därför går nu Södertälje kommun ut med ett meddelande till allmänheten. Kommunen uppmanar att vara försiktiga med e-post, länkar och bilagor där attacker ofta sker

Nätfiske kan ske på nätet och webbplatser, men även över sms och telefonsamtal. Det är därför oerhört viktigt att vara uppmärksam på oönskad aktivitet.

Vid upptäckt av en cyberattack rekommenderas att göra följande:

  1. Stäng av datorn.
  2. Felanmäl omgående via telefon (enligt vanlig rutin)
  3. Starta inte om datorn

Kommunkoncernens alla bolag, så som Telgebolagen och förvaltningen, jobbar hårt för att följa säkerhetsåtgärder och för att upptäcka risker.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 14:19
Senast uppdaterad: 9 december 2022 16:48

Anhöriga till mordoffer nekas sista rättslig prövning

2022_01_271763979_1105426846943065_1854382527506805801_n

Foto: Shamash Oyal.

I september friades en 24-åring som stod åtalad för knivmordet på en 35-årig man i en lägenhet i Mariekäll. Anhöriga överklagade beslutet till Högsta domstolen som nu framför sitt ställningstagande i ärendet.

Den 26 april 2021 påträffas en man i 35-årsåldern mördad med flera knivhugg i en lägenhet i Mariekäll. Han knivhöggs med sju knivhugg i ryggen samt ett i bröstet och hittades först tre dagar senare – död på vardagsrumsgolvet.

Vid undersökningen av bostaden hittade polisen ett spår i lägenheten som misstänktes tillhöra en 24-åring man från Sörmland. Personen greps och häktades misstänkt för mordet.

Under utredningens gång framkom det att 24-åringen anlände till lägenheten klockan 11:49 och lämnade platsen 13:32 och blev upplockad vid OKQ8 på Bangatan, cirka en 15 minuters promenad från mordplatsen.

(Annonslänk)

Chefsåklagaren yrkade på livstids fängelse, men släpptes senare på fri fot efter bristande bevisning. Bland annat ska en granne sett den mördade 35-åringen vid liv utanför sin bostad med sin hund vid 16-tiden under morddagen – några timmar efter att 24-årigen lämnat platsen.

Kort efter den friande domen överklagades beslutet till Högsta domstolen av mordoffrets anhöriga, men nu står det klart att domstolen inte valt att pröva målet och överklagandet.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”, skriver domstolen i beslutet.

Läs även – 24-årign friad från mordmisstanke – Kräver 600 000 kr i ersättning 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 09:44
Senast uppdaterad: 9 december 2022 09:45

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)