Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Checklista ska göra byggande mer hållbart

Nu inför Södertälje kommun hållbara mål för byggande redan på markanvisningsstadiet. De exploatörer som är intresserade av att köpa och bygga på Södertälje kommuns mark måste först förbinda sig att uppfylla hållbarhetskrav i ett redan tidigt skede. Därför har kommunen nu infört riktlinjer för hållbart byggande med checklista.

I syfte att uppnå en hållbar stadsutveckling och minska den totala miljöpåverkan av bygg- och fastighetsbranschen, har Södertälje kommun tagit fram Riktlinjer för hållbart byggande vid markanvisningar. Riktlinjerna tar avstamp i Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Riktlinjerna består av en checklista inom olika teman som beaktar de tre hållbarhetsdimensionerna: social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. 

Att kommuner har krav på sig att arbeta hållbart har funnits ett tag, och alltfler hållbara mål införs i fler verksamheter. Men att som kommun också ställa krav på de exploatörer som vill köpa och bygga på kommunens mark är relativt nytt.

– Många kommuner jobbar med detta redan, några har en mycket mer omfattande kravlista än den vi nu inför. Men att ha en så här tidig dialog i processen är vi tidiga med i Södertälje. Vi vill säkerställa att de som vill ha en markanvisning i Södertälje också jobbar med hållbarhet, säger Annika Olsson, projektledare och mark- och exploateringsingenjör på Södertälje kommun.

Checklistan är utformad så att exploatörerna själva kan välja vilka punkter de åtar sig att uppfylla, men för alla projekt finns dock ett antal minimikrav som ligger till grund för den preliminära bedömningen. Det gäller för både små och stora projekt.

– Många stora exploatörer jobbar redan med hållbarhet och för dem är detta inget nytt. För andra kanske det initialt ses som en större utmaning, men på grund av att det är så pass flexibelt i vilka punkter de kan välja så tror vi ändå att det kommer gå att lösa. Hela tanken med detta är ju att vi alla ska ta ansvar för att bygga hållbart.

Utöver kommunen, så har även flera kommunala bolag varit med i processen med att ta fram riktlinjerna för hållbart byggande. Riktlinjerna godkändes i Kommunstyrelsen 14 april. De kommer nu börja användas direkt i markanvisningar för bostadsändamål.

Några exempel på sociala, ekologiska och ekonomiskt hållbara mål från checklistan: 

  • vi använder återvunnet byggmaterial
  • vi arbetar med att förebygga nedskräpning
  • vi iordningsställer odlingsplatser för boenden
  • vi planterar utemiljöer som främjar biologisk mångfald och pollinering
  • vi erbjuder större bostäder som kan anpassas när boendeförhållanden ändras
  • vi bygger bostäder med lägre boendekostnader
  • vi erbjuder en avgiftsfri lånecykelpool till boenden
  • vi erbjuder medlemskap i bilpool till alla bostäder

Läs mer

Här kan du läsa hela checklistan

Läs mer om markanvisningar

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2021 00:00
Senast uppdaterad: 18 april 2021 00:00

Person påkörd i centrala Södertälje – Förd till sjukhus

4ACAE2C6-801A-4136-B226-FDA4DB9DBA18

Läsarbild

En äldre man blev på lördagseftermiddagen påkörd i centrala Södertälje och förts till sjukhus och. Nu misstänkta en förare för vållande till kroppsskada.

-Vi är på plats tillsammans med polis och läkare säger, räddningstjänstens vakthavande befäl, Roger Magnusson, till Telgenytt.

En 75-årig man blev på eftermiddagen påkörd av en bilförare vid korsningen Nygatan och Järnagatan centrala i Södertälje. Flera räddningsenheter, ambulans och polis kallades till olycksplatsen.

Den skadade mannen vårdades på plats och har nu förts till sjukhuset med ambulans. Enligt polisen var den skadade mannen vid medvetande och kunde talbar.

Detaljerna kring händelsen är dock inte helt klarlagda, inklusive exakta omständigheter kring olyckan och huruvida övergångsstället var involverat. Mannen har ännu inte kunnat höras av polisen angående händelsen.

Bilföraren, en man i 50-årsåldern, misstänks för vållande till kroppsskada och kommer att undersökas och utredas av polisen. Mer information och detaljer förväntas framkomma när den skadade mannen har kunnat ge sin version av händelsen och utredningen fortskrider.

Läsarbild

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 16:03
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 16:07

Skogsbrand i Nykvarn – Flera enheter på plats

Brandbil

Arkivbild

Just nu brinner det i skogen nära Långsjön i Nykvarn. Räddningstjänsten är på plats med flera enheter och bistås av en helikopter från ovan.

– Det var en helikopter på plats i början. Det var inte vår helikopter utan polisen som förmodligen var i närheten för ett annat ärende, säger Roger Magnusson, vakthavande befäl på Räddningscentralen, till Telgenytt.

Larmet inkom vid 13.40 om en skogsbrand cirka en kilometer väster om Långsjön i Nykvarn.

Flera enheter från räddningstjänsten, tillsammans med ett ledningsfordon, är nu på platsen för att bekämpa branden och omfattar en yta på cirka 1500 kvadratmeter.

– Vi är på plats och har en prognos på att vara klara om cirka 2 timmar. Vi har ringat in branden som uppskattas vara på en yta av cirka 1500 kvadratmeter. Ingen vattenbombning med helikopter behövs, allt är under kontroll i Nykvarn skulle jag vilja säga, säger Magnusson.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 juni 2023 13:10
Senast uppdaterad: 3 juni 2023 13:16

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors