Företag i fokus:

Annons

Majoritetspolitikerna vill göra Södertälje tryggare, hållbarare och mer tillgängligt

Kommunstyrelsen fattade onsdag 14 april beslut om ett investeringspaket på 75 miljoner kronor för 2021–2022. Majoritetspartierna i kommunstyrelsen, S, KD, C och MP tar pengarna av 2020 års ”mycket goda resultat”. 

Paketet innehåller åtgärder för att skapa tryggare miljöer, mer tillgängliga platser och förutsättningar för mer aktivitet i Södertälje kommun. Nya investeringar föreslås vid sidan av förstärkning och tidigareläggande av redan planerade åtgärder. De politiker som står bakom beslutet är Boel Godner (S), David Winerdal (KD), Tage Gripenstam (C) och Lars Greger (MP).

Investeringspaketets innehåll:

Tryggare Södertälje 

 • upprustning och säkerhetshöjande åtgärder för skolgårdar och skolvägar

– upprustning

– tydligare skyltning och avgränsning för skolgårdar

– belysning

– kamerabevakning

 • identifiera otrygga platser och genomför möjliga åtgärder

 – belysning

– kamerabevakning

– miljöförändring (exempelvis undanröjning av sly)

 • trafiksäkerhetshöjande åtgärder vid trafikövergångar, cykelöverfarter och cirkulationsplatser samt ytterligare åtgärder för tryggare trafikmiljö för gående
 • ytterligare åtgärder mot sopdumpning och nedskräpning
 • tryggare och mer attraktiva miljöer i:
  – stationsplan
  – centrum och Storgatan i staden
  – centrum kommundelar

Hållbarare och mer tillgängligt Södertälje 

 • fler ”gröna rum” i stadsmiljön och i kommundelarna (finns statligt stöd att söka, ekosystemstjänster i stadsmiljö) – exempelvis utifrån pollineringsplanen
 • fler tillgängliga och attraktiva mötesplatser (bänkar, cykelparkering, soptunnor, parkytor, hundrastgård och samlingsplatser – exempel Dalparken)
 • förstärk arbetet med att rusta upp samt tillföra nya lekplatser i olika områden i centrala Södertälje samt i våra kommundelar
 • iordningställande av platser för rörelse och aktiviteter för barn och äldre exempelvis utegym för 65+
 • utveckling av badplatser. Förstärkning av planerade insatser
 • rusta upp offentliga idrottsplatser exempelvis Genetafältet
 • ny offentlig konst på minst två platser i kommunen
 • upprusta och iordningsställa Farstanäs vid kommunens övertagande
 • investering mobil fritidsgård
 • insats internbelastning för Måsnaren
 • genomförande av gång- och cykelbro över Moraån

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2021 00:00
Senast uppdaterad: 14 april 2021 00:00

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)