Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Majoritetspolitikerna vill göra Södertälje tryggare, hållbarare och mer tillgängligt

Kommunstyrelsen fattade onsdag 14 april beslut om ett investeringspaket på 75 miljoner kronor för 2021–2022. Majoritetspartierna i kommunstyrelsen, S, KD, C och MP tar pengarna av 2020 års ”mycket goda resultat”. 

Paketet innehåller åtgärder för att skapa tryggare miljöer, mer tillgängliga platser och förutsättningar för mer aktivitet i Södertälje kommun. Nya investeringar föreslås vid sidan av förstärkning och tidigareläggande av redan planerade åtgärder. De politiker som står bakom beslutet är Boel Godner (S), David Winerdal (KD), Tage Gripenstam (C) och Lars Greger (MP).

Investeringspaketets innehåll:

Tryggare Södertälje 

 • upprustning och säkerhetshöjande åtgärder för skolgårdar och skolvägar

– upprustning

– tydligare skyltning och avgränsning för skolgårdar

– belysning

– kamerabevakning

 • identifiera otrygga platser och genomför möjliga åtgärder

 – belysning

– kamerabevakning

– miljöförändring (exempelvis undanröjning av sly)

 • trafiksäkerhetshöjande åtgärder vid trafikövergångar, cykelöverfarter och cirkulationsplatser samt ytterligare åtgärder för tryggare trafikmiljö för gående
 • ytterligare åtgärder mot sopdumpning och nedskräpning
 • tryggare och mer attraktiva miljöer i:
  – stationsplan
  – centrum och Storgatan i staden
  – centrum kommundelar

Hållbarare och mer tillgängligt Södertälje 

 • fler ”gröna rum” i stadsmiljön och i kommundelarna (finns statligt stöd att söka, ekosystemstjänster i stadsmiljö) – exempelvis utifrån pollineringsplanen
 • fler tillgängliga och attraktiva mötesplatser (bänkar, cykelparkering, soptunnor, parkytor, hundrastgård och samlingsplatser – exempel Dalparken)
 • förstärk arbetet med att rusta upp samt tillföra nya lekplatser i olika områden i centrala Södertälje samt i våra kommundelar
 • iordningställande av platser för rörelse och aktiviteter för barn och äldre exempelvis utegym för 65+
 • utveckling av badplatser. Förstärkning av planerade insatser
 • rusta upp offentliga idrottsplatser exempelvis Genetafältet
 • ny offentlig konst på minst två platser i kommunen
 • upprusta och iordningsställa Farstanäs vid kommunens övertagande
 • investering mobil fritidsgård
 • insats internbelastning för Måsnaren
 • genomförande av gång- och cykelbro över Moraån

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2021 00:00
Senast uppdaterad: 14 april 2021 00:00

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

 • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
 • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
 • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors