Företag i fokus:

Majoritetspolitikerna vill göra Södertälje tryggare, hållbarare och mer tillgängligt

Kommunstyrelsen fattade onsdag 14 april beslut om ett investeringspaket på 75 miljoner kronor för 2021–2022. Majoritetspartierna i kommunstyrelsen, S, KD, C och MP tar pengarna av 2020 års ”mycket goda resultat”. 

Paketet innehåller åtgärder för att skapa tryggare miljöer, mer tillgängliga platser och förutsättningar för mer aktivitet i Södertälje kommun. Nya investeringar föreslås vid sidan av förstärkning och tidigareläggande av redan planerade åtgärder. De politiker som står bakom beslutet är Boel Godner (S), David Winerdal (KD), Tage Gripenstam (C) och Lars Greger (MP).

Investeringspaketets innehåll:

Tryggare Södertälje 

 • upprustning och säkerhetshöjande åtgärder för skolgårdar och skolvägar

– upprustning

– tydligare skyltning och avgränsning för skolgårdar

– belysning

– kamerabevakning

 • identifiera otrygga platser och genomför möjliga åtgärder

 – belysning

– kamerabevakning

– miljöförändring (exempelvis undanröjning av sly)

 • trafiksäkerhetshöjande åtgärder vid trafikövergångar, cykelöverfarter och cirkulationsplatser samt ytterligare åtgärder för tryggare trafikmiljö för gående
 • ytterligare åtgärder mot sopdumpning och nedskräpning
 • tryggare och mer attraktiva miljöer i:
  – stationsplan
  – centrum och Storgatan i staden
  – centrum kommundelar

Hållbarare och mer tillgängligt Södertälje 

 • fler ”gröna rum” i stadsmiljön och i kommundelarna (finns statligt stöd att söka, ekosystemstjänster i stadsmiljö) – exempelvis utifrån pollineringsplanen
 • fler tillgängliga och attraktiva mötesplatser (bänkar, cykelparkering, soptunnor, parkytor, hundrastgård och samlingsplatser – exempel Dalparken)
 • förstärk arbetet med att rusta upp samt tillföra nya lekplatser i olika områden i centrala Södertälje samt i våra kommundelar
 • iordningställande av platser för rörelse och aktiviteter för barn och äldre exempelvis utegym för 65+
 • utveckling av badplatser. Förstärkning av planerade insatser
 • rusta upp offentliga idrottsplatser exempelvis Genetafältet
 • ny offentlig konst på minst två platser i kommunen
 • upprusta och iordningsställa Farstanäs vid kommunens övertagande
 • investering mobil fritidsgård
 • insats internbelastning för Måsnaren
 • genomförande av gång- och cykelbro över Moraån

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2021 00:00
Senast uppdaterad: 14 april 2021 00:00

DEBATT: Starkare Europa, starkare Södertälje

Liberalerna-

Simona Mohamsson (L), Toppkandidat till Europaparlamentet
Pressbild

”Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje.”, det skriver debattörerna Simona Mohamsson (L) och Metin Hawsho (L)

(Annonslänk)

Det europeiska samarbetet har gett Europa fred, frihet och framgång. Genom samarbete har länderna kunnat lösa gemensamma utmaningar. Tack vare EU kan tusentals ton gods fraktas in och ut ur Södertälje hamn utan tullavgifter och handelshinder. Tusentals Södertäljebor kan resa till släktingar, vänner och familj som bor i Europa utan att behöva visa pass. Väldigt mycket med EU är väldigt bra men det finns saker som kan bli bättre.

 • Gängen måste bekämpas med en ny EU-polis
  Södertälje drabbas hårt av det fruktansvärda gängvåldet, medan gängledarna solar på spanska solkusten, utom räckhåll för svensk polis. EU måste öka samarbetet för att bekämpa brott. Det behövs en EU-polis som kan bekämpa brottsligheten över hela EU och ta fast gängledarna.
 • Möjliggör studier i fler länder genom Erasmus+.
  Erasmus+ gör det möjligt för ungdomar att studera utomlands och upptäcka världen. Vi vill att EU ökar budgeten till Erasmus för att fler ska kunna delta. Vi vill också att fler länder inkluderas, särskilt bör EU inleda förhandlingar med Storbritannien om återanslutning till Erasmus+.
 • Byt ut den svenska kronan mot Euro
  Sverige och Södertälje är beroende av handel och export med andra länder i Europa och många Södertäljebor har vänner och släkt nere på kontinenten. Det hade underlättat för både handel och relationer om Sverige blev fullvärdiga medlemmar i EU och införde Euro istället för svenska kronan.


Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje. För att kunna stoppa gängkriminaliteten, förbättra handeln och öppna portarna till Europa för Södertäljes elever behöver du rösta för ett starkare Europa. 

Den 9:e juni har du chansen att rösta för mer europeiskt samarbete. Med Liberalerna får du ett starkare Europa och ett starkare Södertälje. 

Simona Mohamsson (L)
Toppkandidat till Europaparlamentet

Metin Hawsho (L)
Gruppledare Liberalerna Södertälje 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:05

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors