Företag i fokus:

Annons

Nu öppnar Tom Tits Experiment


Tom Tits Experiment hoppas kunna öppna den 30 april. Det är det senaste datumet som vetenskapsmuseet jobbar mot.

– 30 april är det datumet som vi hoppas på. Men vi inväntar regionens inriktningsbeslut på fredag den 9 april för att se om det blir några justeringar, säger vd:n Elin Lydahl till LT.

– Vi måste hela tiden anpassa oss till det pandemiska läget och till de restriktioner som kommer så vi är försiktiga med att kommunicera datum, säger Elin Lydahl.

Vad gör man på Tom Tits Experiment?

På fyra våningsplan och ute i en park (öppen maj-september), finns experiment som passar både barn, tonåringar och vuxna. Experimenten lockar oss att lära oss lite mer om teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer. Alla experiment provar man själv. Inga förkunskaper behövs och det allra mesta kan alla göra, oavsett ålder. Många sinnen tas i bruk och en hel del experiment upplever man helt enkelt med kroppen. Testa till exempel vad som händer när du svänger dig i Jojon, reglerar vindstyrkan i Stormen eller hissar upp dig själv i Hiss med block!

Event, konferens och förskola

Tom Tits ordnar konferenser och event i egna lokaler och erbjuder olika teambuilding aktiviteter för företag, organisationer och alla andra som vill ha en annorlunda upplevelse.

I Tom Tits egen förskola finns plats för ungefär 60 barn i olika åldrar. Här möter barnen pedagoger och en miljö som stimulerar och stärker det undersökande arbetssättet. 

Ett centrum för kunskap och kreativitet

Tom Tits Experiment började med 480 kvadratmeter och en handfull anställda. Under åren har 480 kvadratmeter blivit 15 000. Nu finns här:

  • En utställning i ständig förnyelse
  • Innovativa fortbildningar för kreativa och nyfikna pedagoger
  • Event som triggar sammanhållningen
  • Konferenslokaler
  • Ett café där det ekologiska har en självklar plats
  • Förskola
  • Landets första utomhuspark med experiment
  • Makerspace

Kan man heta Tom Tit?

Det lite knasiga namnet Tom Tit kommer från en fiktiv karaktär i den franska vetenskapstidningen L’Illustration från slutet av 1800-talet. I tidningen visade Tom Tit en massa experiment och uppmanade läsarna att prova olika roliga saker kopplat till vetenskap. Ungefär som vi gör på Tom Tits Experiment!

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 april 2021 00:00

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)