Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Södertäljes Stadsdirektör lämnar ”En fantastisk kommun”

Det är hösten 2016 som kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) presenterar Södertälje kommuns nya stadsdirektör Rickard Sundbom.
Målet enligt Boel Godner var att hitta en av Sveriges bästa ledare som kan vara med och utveckla kommunen till en attraktiv stad och arbetsplats, dit man söker sig för att bo och arbeta.
Mina förväntningar på Rickard är höga, säger Boel Godner.
 
Fredagen den 30 september 2016 fattar kommunstyrelsen beslut om tillsättning av tjänsten. Några månader senare, i januari 2017, gör Rickard Sundbom entre i Södertälje kommun som Södertäljes nya stadsdirektör.
Rickard kom närmast från tjänsten som kommunchef i Lycksele kommun. En erfaren ledare med bakgrund inom offentlig verksamhet i såväl som militär- och underrättelsetjänst.
 
– Södertälje befinner sig i en expansiv period med ökat bostadsbyggande, satsningar på att utveckla stadskärnan och nya företagsetableringar. Det finns självklart också utmaningar att arbeta vidare med och att vara en stor arbetsgivare i en expansiv region är en av dem. Jag ser verkligen fram emot att arbeta med dessa frågor, berättade Rickard Sundblom.
Fyra år senare avslutar Rickard sitt uppdrag i Södertälje och tackar ja till en tjänst som administrativ direktör i Region Stockholm.
 
– Södertälje är en fantastisk kommun, men att få möjligheten att centralt bidra till hela regionens utveckling gick inte att tacka nej till. Särskilt inte efter det intensiva arbete som kommunen och regionen, bland annat med Södertälje sjukhus, gemensamt utfört och utför under pandemin.
 
– Jag är trygg med att alla duktiga medarbetare och chefer på daglig basis gör det allra bästa för invånarna i Södertälje och att kommunens positiva utveckling kommer fortsätta, avslutar Rickard Sundbom.
Den prisbelönta och erfarne kanslichefen Ola Schön som varit i verksam i Södertälje kommun i över 20 år, numera pensionär, återgår tillfälligt i tjänst som tillförordnad stadsdirektör under tiden som rekrytering av efterträdare sker.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 februari 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 februari 2021 00:00

Ledaren döms till fängelse efter den grova utpressningen

IMG_9516

FOTO: Ur polisens förundersökning.

Den person som pekas ut av polisen som ledare för ett kriminellt nätverk i Södertälje döms till fängelse.

Tre personer, från Stockholm, Södertälje och Nykvarn, från ett kriminellt nätverk greps och åtalades för grov utpressning av en företagare i Södertälje. En av personerna, en 28-årig man, bedöms av polis ha en ledande roll i en konflikt mellan kriminella gäng i Södertälje.

Det var under perioden oktober till november som 28-åringen, tillsammans med två andra män, 20 och 21 år gamla som misstänktes för medhjälp till försök till grov utpressning, utsattes en företagare för hot och krav på betalning av en påstådd skuld.

”Du är skuldsatt nu eftersom du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det, du har 48 timmar på dig att hämta dem.”, ska 28-åringen ha sagt till företagaren.

Trots flera försök att lösa sig ut ur situationen fortsatt männen att pressa honom och dennes familj. Företagaren beslutade slutligen att kontakta polis och upprättade en anmälan, men valde även att flytta från landet efter oro om sin egen säkerhet.

Rättegången mot männen inleddes den 13 mars och nu meddelar domstolen sitt beslut i ärendet.

De två unga männen som misstänktes för medhjälp till försök till grov utpressning frias, men 28-åringen döms i tingsrätten. Mannen som polisen pekar ut som ledare för ett kriminellt nätverk och tillhör falangen i Saltskog dömds till ett års fängelse.

Läs även: – Utpressad familj lämnar Sverige – ”Ohållbart att bo här”

Misstänkta utpressarna och den utsatta företagaren. FOTO: Ur polisens förundersökning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 17:16
Senast uppdaterad: 31 mars 2023 17:17

Utsattes för knivattack och rånförsök – Lurades av vän

2022_01_polis

Arkivbild.

En Södertälje utsattes för knivhugg under ett rånförsök. Två män, varav en medborgare i Afghanistan, dömdes för försök till rån. Men nu ska en av männen prövas av Högsta domstolen för sin roll i ärendet.

Rånförsöket ägde rum i Södertälje den 11 augusti 2021. Offret hade körts till en plats av sin kompis där en annan väntade. Väl på plats slets offrets bildörr upp och under vapenhot tvingades att lämna över en värdefull guldkedja, men när offret gjorde motstånd höggs han med en kniv. Den andra gärningsmannen satt och väntade i bilen och hävdar att han inte kände till någon brottsplan. Inte heller ska han ha märkt det pågående rånförsöket medan han väntade i bilen och yrkar på att bli friad från brottsanklagelserna.

I hovrätten dömdes den ena mannen, född 2000, till tre år och sex månaders fängelse för försök till grovt rån samt misshandel och narkotikabrott vid ett tidigare tillfälle. Den andra mannen född 2001, som skjutsade offret till platsen, dömdes till skyddstillsyn och fängelse i tre månader.

Två hovrättsråd var dock skiljaktiga och ansåg att mannen, född 2001, skulle dömas för medhjälp. Nu återstår det att se vad Högsta domstolen beslutar, men Riksåklagaren motsätter sig en ändring av domen och anser att mannen agerade tillsammans med sin kompis och var en del av en gemensam brottsplan.

”Han måste ha insett att det fanns en risk. Han har också genom sitt agerande visat att han varit likgiltig inför den omständigheten att ett rån kunde komma att begås. Mot denna bakgrund ska han dömas för att ha främjat rånförsöket på det sätt som åklagaren har påstått”, skriver hovrätten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 15:23
Senast uppdaterad: 31 mars 2023 15:24

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors