Sport
🕝 1 minuter
Edessa Noyan - SBBKs 17-åriga stjärnskott
Publicerad 13 augusti 2021 02:00
Uppdaterad 29 november 2022 15:49

När man ser Edessa Noyan spela på sin högstanivå får man ofta påminna sig själv om att hon bara är 16 år fyllda och gör sin första ligasäsong, för både fysiken och kvalitén hon besitter vittnar om något annat, skrev SBBK i ett inlägg i januari när Edessa blev uttagen i ”veckans lag”.

Den unga talangen Edessa Noyan är full av energi när Telgenytt möter upp henne under den privata träningen med Florence Melkemichel. Här tränar hon på egen tid och det syns på långt håll att ambitionerna är höga.

Idag är Edessa 17 och spelat basket i cirka 10 år, men fortfarande hunnit spelat för Botkyrka, Huddinge och gjort landslagsdebut. I landslaget gjorde Edessa Noyan väldigt bra ifrån sig och uppmärksammades bland annat av storklubbarna Alvik, Östersund SBBK och erbjudös att spela i flera Colleges i USA.

Men efter att Viktor Bengtsson i SBBK kontaktade Edessas föräldrar och berättade hur gärna Södertälje klubben ville ha den unga Edessa Noyan så blev valet ganska enkelt för Edessa

– Jag har fått erbjudande att spela i High School i USA, men jag känner mig inte redo att flytta än. Men när SBBK kontakta mig kändes det rätt av flera anledningar. Dels att jag får spela i ligan, har nära hem och att det funkar med skolan, allting bara matcha, säger Edessa till Telgenytt.

Florence Melkemichel, som tränar Edessa, är inget nytt ansikte för den unga talangen. Edessa tränades nämligen av Florence redan för över ett halvår sedan i Botkyrka där Florence var tränare. Men vid 16 års ålder splittrades flera ungdomar pågrund av att vissa spelare väljer studier och andra gör som Edessa och går vidare med karriären.

Men när vännerna träffats på semestern i Cypern nyligen återupptogs kontakten.

– Jätte kul att få träna Edessa igen. När vi träffades i Cypern så pratade vi lite om att det kan vara bra att ha en egen träning innan laget samlas igen. Samtidig har jag lite fritid över just över så det passar oss båda två, säger Florence Melkemichel till Telgenytt.

Fakta:

Namn: Edessa Noyan

Ålder: 17 år

Född 2 maj 2004

Längd: 186 cm

Moderklubb: Botkyrka

Bor: Med familj i Norsborg

Spelar med: Södertälje BBK, signade ett treårskontrakt 2020

Dela artikeln