🕝 1 minuter
17-åring häktad - Utförde uppdrag åt Kurdiska räven
Publicerad 13 oktober 2023 03:30
Uppdaterad 13 oktober 2023 19:00

Arkivbild: Shamash Oyal

En 17-årig pojke, skriven i Södertälje, blev under onsdagen häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt uppgifter försökte han genomföra ett bombdåd mot Bandidos-klubblokalen i Haninge på uppdrag av Kurdiska räven.

Det var den 6 september som 17-åringen, född 2006 och medborgare i Pakistan, försökte utföra ett sprängattentat i en lokal i Handen tillsammans med flera andra. Bombdådet misslyckades, och enligt uppgifter till LT blev 17-åringen fångad av Bandidosmedlemmar som hade tagit sig ut och gav pojken en hårdhänt omgång på plats.

Direkt efter händelsen greps och häktades en annan minderårig pojke, även han skriven i Södertälje. Efter en utredning kunde polisen även gripa en ung kvinna i 20-årsåldern, skriven i Järfälla, samt den nyligen häktade 17-åringen med ett medborgarskap i Pakistan.

Bomdådsförsöket tros ha utförts på uppdrag av Rawa Majid, den så kallade Kurdiska räven och ledaren för ett kriminellt nätverk.

– Ja, det är väl vår uppfattning att de här unga personerna agerat utförare åt Foxtrotnätverket, säger kammaråklagare Mats Ihlbom, till Lt.

Nu står de, enligt häktningsframställan, misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Dela artikeln