🕝 9 minuter
"Vi kommer gå in i en lite hårdare träningsperiod"
Publicerad 22 februari 2024 09:00
Uppdaterad 22 februari 2024 03:34

Calle Brattenberger, målvaktstränare i Södertälje Sportklubb sedan 2016
Foto: Shamash Oyal

Den här säsongen har målvaktsspelet i SSK varit en het potatis i diverse medier, hos olika hockeyexperter och inte minst supporterleden. Är kritiken överdriven eller speglar den sanningen?

– Det är många frågor som fansen ställer och jag förstår att frågan kommer upp. Jag tycker det är jättebra att den lyfts, säger SSK:s målvaktstränare Calle Brattenberger till Telgenytt.

SSK:s målvaktstränare Calle Brattenberger fick två nya adepter att jobba med inför den här säsongen. Tomas Sholl värvades in från ICEHL, högsta ligan i Österrike. Claes Endre anslöt till SSK från serierivalen AIK.

”Bratten” kastar givetvis inte sina målvakter under bussen men medger samtidigt att han i vissa matcher önskat det där lilla ”extra” av Endre och Sholl.

– Jag vänder på frågan, har laget spelat bra försvarsmässigt? Om man kollar över lag så har det i en del matcher där vi nästan åkt på stryk, varit målvakterna som vunnit matchen åt oss.

– Där emot, något som vi tagit upp internt med målvakterna också, är när det är tajt i matcherna och vi får 3-4 farliga lägen emot oss, friläge, två mot ettor och så vidare. Kanske inte ska begära att de räddar alla men istället för att släppa 2-3 så skulle det behövas skalas ner till ett insläppt istället åtminstone.

– Det har jag saknat lite och det har vi pratat om också. Men i många matcher har faktiskt våra målvakter vunnit matcher åt oss. Kritiken mot våra målvakter tycker jag har blivit ganska överflödig. Vi i tränarteamet har suttit och tittat på målen vi har släppt in och hur många som vi anser är målvaktstavlor.

(Annonslänk)

Ska man sammanfatta Calles resonemang så har målvaktsparets insatser mellan stolparna varit tillräckligt bra i vissa matcher men att de behöver höja sina nivåer lite till, att bli tungan på vågen i jämna och tajta matcher.

– Klockrena målvaktstavlor är där inte jättemånga men hur många mål är det som vi vill att de ska kliva fram och ta? Jo, det är ett par stycken åtminstone. Där är ju vågen som jag tycker är skillnaden.

Målvaktsspelet har varit ett hett samtalsämne under säsongen men också ett viktigt spår att diskutera tycker Brattenberger.

– Det är jättebra att någon tar upp frågan, då kan man förklara hur vi ser på det. Man kan prata statistik hit och dit, kan hänvisa till ett samtal som jag Grossa (Nicklas Grossman) och Magnus Bogren hade i omklädningsrummet.

– Under den period som Endre stod en räcka matcher när Tomas Sholl var borta och Eriksson Ek hade skadat sig. Då gick Claes in och hade fem raka vinster, i NHL hade du fortsatt att spela, de hade inte brytt sig om räddningsprocenten, utan du är vinnare.

-Men som sagt, jag säger det igen och har pratat med målvakterna om det. Ibland vill man att de tar det där sista klivet, vilket de gör i vissa matcher.

Man förstår ju att målvakten någon gång ibland behöver komma upp stort med någon ”idioträddning”, rädda något skott som kanske annars blir mål 4 av 5 gånger.

– Exakt. I ett slutspel är det ju det som kommer att gälla, och det får man ju hoppas att de knapparna också trycks igång. Det gäller ju ett helt lag, att alla gör sin roll till hundra procent.

Det är klart att det uppmärksammats några insläppta mål som man tycker att Tomas eller Claes hade kunnat agera bättre på.

– Vi hade ett par matcher där vi släppte in typ tio mål men sedan när vi granskade målen så var det individuella misstag rakt igenom. Vi tappar puck vid defensiva blå, spelar in pucken i slottet. Visst, kanske någon av dem måste kliva fram då och rädda puckarna. Men återigen så har vi faktiskt matcher där de klivit fram och vunnit dem.

Calle anser att det mönster som blivit då SSK:s målvakter hela tiden blir ifrågasatta är något som är överdrivet, lilla minsta snedsteg blir väldigt uppförstorat menar han.

– När den här bollen kommer i rullning, det behöver inte vara något större misstag men pucken anses som tagbar. Då haussas det upp ganska mycket, man slänger mer och mer bensin på elden, man kommer dit till slut, tyvärr.

– Vi har någon match där man var på Endre en del med att ha släppt in för enkla mål. När vi sen tittat på den så är det mål där tre skymmer och så vidare.

– Jag kan säga så här, att där jag sitter och ser allting kan sitta och bli förbannad precis så som alla andra kan bli. När jag sedan börjar granska det och ser det från andra vinklar så är det ju att han ser ingenting när pucken kommer. Man vill ju att våra målvakter ska hitta den pucken snabbare, absolut.

Tomas Sholl
Foto: Daniel Hansson

Ska vi skala ner målvaktsdebatten ytterligare så har vi de svaga resultaten mot toppkonkurrenterna. Hur mycket kan det tillskrivas Tomas och Claes tycker du?

– I vissa av de matcherna har jag en känsla att vi har blivit tagna av stundens allvar. Att spela inför ett fullsatt globen, en första gång för vissa och en sista för vissa är få förunnat. Där har ju Djurgården en del spelare med mer rutin. Visst, då kan man ju tänka att man ska kliva fram som målvakt och gilla läget, det kan jag hålla med om.

– Men som sagt, jag tycker också att våra målvakter har klivit fram och vunnit matcher. Om man sätter sig ner neutralt och tittar på det, så mot AIK var Endre bra som vi vann. Mot Kalmar hemma så vann ju Endre matchen. Kalmar är kanske Kalmar men fortfarande har ju vår målvakt klivit fram.

– Tomas har gjort några såna matcher som gjort att vi har vunnit matchen. Det är svårt men att kasta våra målvakter under bussen tycker jag inte man ska göra.

SSK mötte Brynäs i Gävle för en vecka sedan, hemmalaget vann med 2-0 i en jämn match där SSK länge hade hugg på poäng. Claes Endre gjorde en bra match mellan stolparna, det var ändå hans mindre lyckade ingripande när Brynäs gjorde 2-0 som allt eftersnack kom att handla om. En målvaktstavla helt klart men innan dess hade laget inte förmått att göra mål framåt.

Om man vänder på det. Borde man inte förvänta sig att laget offensivt ska göra sitt för målvakten på samma sätt som det krävs att målvakten ska rädda laget vid kritiska lägen i matcherna?

– Jag köper det resonemanget, Claes spelar bra fram till 2-0 målet. Det misstaget är han fullständigt medveten om, var helt förstörd efter matchen på grund av det. Även om han gjort en okej match så spelar det ingen roll då summeringen blir 0 poäng för laget och att han släppt in en skitpuck.

– Vi skapade ju framåt men var uddlösa i avsluten.

Det där klassiska, mer desperation vid avgörande lägen, skymma målvakten, hugga på returer och så vidare.

– Precis, det är ju bara att kolla en del matcher vi har förlorat. Det är något som jag vet att övriga ledarteamet har uppe på bordet. Att börja jobba ännu hårdare, att ”vara där” i spelet framför bägge målen. Det har vi ju jobbat med hela tiden, ibland sitter det jättebra men ibland känner jag att det blir lite bortglömt.

– Ibland behöver man göra det där grova jobbet, förhoppningsvis börjar det chippas in nu i slutspelet. Det är det som kommer att krävas. Vinna kamperna framför båda målen kommer vara en avgörande faktor i slutspelet.

Nu när serien går in i slutskedet och förberedelserna inför slutspelet trappas upp så kommer också arbetet med målvakterna och hela laget gå in i en ny fas. Man kommer att bryta ner allting ytterligare på detaljnivå.

– Nu blir det ett helt annat upplägg på träningarna. Just nu går vi igenom hur vi har släppt in mål på varje individ. Vad är det som behövs tränas på. Samtidigt gäller det nu att hitta mycket bra energi, vi kommer gå in i en lite hårdare träningsperiod.

(Annonslänk)

– Vi kommer att träna mycket på svåra avslut, svåra ageranden. Träna på saker som varje individ behöver. Fokus på att ha bra energi och bra ork inför slutspelet. Upplägget blir ju lite annorlunda jämfört med ”vanlig serielunk”.

Hur ser planen ut angående Olle Eriksson EK?

– Han är tillgänglig för oss när MoDo har spelat färdigt sin säsong. Sedan ska han vara hel och ha energi att spela med oss. Det finns inget som säger att han ska hit bara för att han är namngiven av oss.

– Det finns inget sånt utan vi litar fullt på våra målvakter. Sedan är det otroligt skönt att ha en sådan målvakt som Olle Eriksson Ek i bagaget. Det är en rutinerad målvakt som kommer med bra erfarenhet.

Om han själv vill kommer inte MoDo att hindra honom att spela med SSK med andra ord?

– Nä, det är att han ska känna sig frisk och fräsch efter sin säsong. Det är viktigt.

Finns det någon tanke om att han ska spela någon mer match i grundserien med SSK?

– Det törs jag faktiskt inte svara på, det är om någonting sker. Sedan har ju MoDo sitt just nu, de behöver ju säkra sitt kontrakt. Jag tror inte att nån utav oss kommer bolla nånting där utan det är något vi får diskutera längre fram i så fall.

Kan det här vara ett bra tillfälle för er att kolla på om Eriksson Ek kan vara ett alternativ för er till nästa säsong?

– Det är ju en fördel med en sådan här sak men det är ju om Olle själv är intresserad av att ta steget ner i Hockeyallsvenskan. Det är ingenting som jag har på agendan just nu.

Claes Endre #53
Foto: Daniel Hansson

Nu är det ju ingen i dagsläget som vet om SSK är ett SHL eller HA-lag när en ny hockeysäsong drar gång till hösten. SSK är ett av flera lag som har chansen på avancemang.

– När slutspelet kommer är det små marginaler. Då kan det vara avgörande att vi inte åker på skador och sjukdomar. Att vi får studsarna med oss, stolpe in istället för stolpe ut.

De lagen som mest konsekvent orkar göra de där tråkiga sakerna varje byte, varje match brukar vara de som står där i final slutligen.

– Ja. Så är det verkligen. Jag säger ödmjukhet och tålamod, det är bland det viktigaste vi har inom hockeyn. Man kan gå ifrån med en två-tre målsledning, sedan tappar du ödmjukheten och hux flux så är det match igen.

Det blev en snackis förra slutspelet när Anton Blomkvist (huvudränare i AIK) fångades upp i sändning under en match och en timeout gav sina spelare budskapet ”play dirty”. Syftet var självfallet inte att hans spelare medvetet skulle åka runt och skada sina motståndare utan att gå under skinnet på dem och ligga på gränsen till det tillåtna. Något som ”Bratten” också ger sin syn på.

– Det är ju en del av sporten, man ska spela schysst men det ska vara hårt. Jag tror inte heller han var ute efter några fula tacklingar utan att spela tufft och hårt. Det skulle göra ont att möta hans lag. Så vill vi ju ha det också, det ska vara schysst men det ska kännas att möta oss.

Tycker definitivt det finns den karaktären i SSK. Tänker exempelvis på Jacob Dahlström och Emil Alba som är klippt och skurna för slutspel med deras oömma spelstil. WIÅ, Liljewall.

– Ja, jag skulle inte vilja stå vid sargkanten och ha pucken när de gubbarna kommer. När Dahlström eller Alba kommer och tjongar till en, då hade man antagligen blivit en del av sargen.

Har ni i tanken någon tydlig etta när ni går in i slutspelet?

– Vi kommer att låta det växa fram nu under sista delen av serien. Kommer sätta oss ner i tränarteamet hur vi ser på situationen. Det kommer att få växa fram.

Expressen skrev för ett tag sedan om att SSK säkrat upp Almtunas Oliver Håkansson som en av två målvakter till nästa säsong. Uppgifter som Calle Brattenberger möter med förvåning.

– Det där har jag också hört. Det var ju samma med Edvin Olofsson inför förra säsongen, jag hade liksom ingen aning om det då och han var inte klar då heller. Det är samma här med, det är mer än vad jag vet i så fall. Det känns som att jag skulle ha koll på det.

Det vore konstigt om Emil Georgsson skulle göra klart med en ny målvakt utan att diskutera det med dig först?

– Ja, det är liksom samma som blossade upp med Edvin Olofsson förra året. Då var ju jag och Emil lika frågande om hur det ryktet uppstått. Ibland kommer det fram saker som man inte har någon aning om.

Både Tomas Sholl och Claes Endres kontrakt med SSK går ut efter den här säsongen. Calle om hur arbetet med den lagdelen inför nästa säsong:

– Just nu har vi full fokus på den här säsongen. Ge förtroende till de målvakter vi har och låta de få spela till sig chanser. Så är det egentligen med alla lagdelar, man kollar vad som finns på spelarmarknaden.

– Man får till sig målvakter och spelare mer febrilt just nu. Man lägger det i en liten mapp men just nu har vi inte något större fokus på att vi måste börja göra klart med någon målvakt till nästa säsong. Vi får se hur våra målvakter just nu presterar också.

Finns Sholl och Endre med i planerna för nästa säsong?

– Vi har inte kommit så långt. Det enda vi har sagt är att vi vill fokusera till hundra procent på den här säsongen. Ge grabbarna i laget vårt fulla förtroende, både vad gäller utespelare och målvakter.

(Annonslänk)

Dela artikeln