🕝 1 minuter
10 anhållna efter stor polisinsats mot pedofiler - Södertäljebo gripen
Publicerad 23 mars 2022 01:00
Uppdaterad 23 mars 2022 01:00

Foto: Polisen / Shamash Oyal.

På onsdagsmorgonen genomförde polisen fler tillslag mot personer misstänkta för grovt barnpornografibrott genom fildelning.

En av de misstänkta som greps under onsdagsmorgonen ska enligt Lt vara skriven i Södertälje, men inte dömd för brott sedan tidigare.

I ett synkroniserade tillslag slog polisen till mot tio personer som befunnits sig på olika adressers. Men ingen av de misstänka männen har en känd koppling till varandra.

– Vi har varit på en adress i Södertälje och utfört husrannsakan. Personen boende på adressen är misstänkt och delgiven brottsmisstanke, men han är inte hörd, säger Maria Wickman till LT.

Beslagtagen material efter dagens stora polisinsats. Foto: Polisen.

– Syftet med operationen har varit att lagföra fildelare som sprider övergreppsmaterial på internet i realtid. Ett annat syfte har också varit att involvera poliser som i sin ordinarie verksamhet inte verkar inom detta brottsområde, för att tillsammans kraftsamla i den växande brottskategori som internetrelaterad sexualbrott mot barn är, säger Maria Wickman, koordinator för insatsen och förundersökningsledare vid gruppen för Internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB) i ett pressmeddelande.

Polisen har i realtid internetspanat mot gärningsmän som fildelar dokumenterade sexuella övergrepp på barn och vid dagens tillslag beslagtogs en mängd lagringsmedia. De misstänkte gärningspersonerna som gripit ska enligt uppgifter vara män i åldrarna 30-70 år.

Nästa steg är att lagringsmedian som beslagtagits ska speglas av polisens IT-forensiker som ska analysera innehållet för vidare utredning, identifiering av eventuella målsägare och lagföring av gärningsmännen.

Dela artikeln